Music Express Special 2011

szatmári pálinka magyar ajándék

Authentic Hungarian Collection

A kiadvány zenei lemezén ezúttal Johannes Brahms Magyar Táncai-t hallhatjuk a Budapest Fesztiválzenekar előadásában, Fischer Iván vezényletével, míg kiegészítőként a magyar népi kultúra egyik fontos elemét, Szatmári Szilvapálinkát választottunk, melynek további exkluzivitását adja, hogy Hollóházi porcelánkulacsban került egy teljesen új típusú díszdobozba.

Johannes Brahms német zeneszerző. A romantika korában élt, de tudatosan a bécsi klasszicista zenei formákhoz nyúlt vissza. Brahmsot közeli kapcsolatok fűzték az akkori magyar zenei élethez. Több ízben hangversenyezett Pesten, Reményi Edével közösen tett koncertkörutakat, sok magyar barátja volt. Magyaros dallamokat jegyzett fel, és ezeket közismert és népszerű Magyar táncain kívül számos más művében is feldolgozta.

Brahms műveit nagymértékben áthatja a verbunkos muzsika dallam és formavilága. A magyaros műfajt egészen magáévá tette, mintegy anyanyelvi szinten művelte.  21 magyar táncából a legnépszerûbb, legközismertebb és a legtöbbet játszott az V. magyar tánc.

A szatmári szilvapálinka eredetvédett magyar pálinka, hungarikum. Tükrösen tiszta, az érleléstől halványsárga színű gyümölcspárlat, keserűmandulára emlékeztető magzamattal. Alkoholtartalma minimum 40% v/v. Kizárólag szilva felhasználásával készül, a teljesen érett penyigei és besztercei szilvafajta gyümölcséből.

A pálinka a 16-17-ik században jelenik meg Magyarországon, ezután vannak adatok a gyümölcspálinkára, főleg a szilvóriumra. A pálinkatermelés legfontosabb meghatározója a hullott gyümölcs hasznosításából származó értékmentés, de értékteremtést is jelent. Irodalmi művek és utazók elbeszélései nyomán a szatmári szilvapálinka híre a régión kívül is elterjedt, mint a vidék vendégköszöntő itala.  A pálinka ebben az időben ajándék, cseretárgy is volt, gyakran használták aperitifként is. Szerepet kapott a népi gyógyászatban is, fájdalomcsillapítóként, sebfertőtlenítőként.  Az a mondás is járja, hogy aki iszik belőle, minden kortyától egy évvel fiatalabb lesz.

A szinte fogalommá lett szóösszetétel a többi szilvapálinkától megkülönböztetett jellegzetes, egyedi zamatú ital állandó megnevezésévé vált.

Kattintson a kis képre és tekintse meg ezt az ajándékot nagyobb képen:

A kiadvány címe: Authentic Hungarian Collection - Autentikus Magyar Kollekció

Autentiukus magyar egyedi ajándék a kifinomult üzleti ajándékozáshoz.