Music Express Special 2011

Vivaldi Négy Évszak

Vivaldi - Four Seasons

A nagy sikerre való tekintettel az 1998-ban megjelentetett kiadványt újból kiadtuk egy megújult, színvonalas díszcsomagolásban.

A Budapesti Szimfonikus Zenekar előadásában, Lamberto Gardelli vezényletével.

Antonio Vivaldi (szül. 1678 körül, meghalt 1741-ben) kalandos, hányattatott, tragikus életének egyik pontosan nem ismert epizódját villantja fel egy 1730 körül, az amszterdami Le Gene és a párizsi Le Clerc kiadóknál megjelent versenyműsorozat. Az ajánlás Venceslao Marzin (Morzin) grófnak szól, és ha hihetünk az ajánlás sorainak, a cseh nemesúr udvari zenekara már kéziratból ismerte az új opusz darabjait. A 12 darabból álló versenymű-sorozat címe: „II Cimento dell’ Armonia e dell’ Inventione” („A harmónia és találékonyság erőpróbája”), Opera 8. A sorozat négy első darabja a „Négy évszak”; ezeknek mindegyikét a nyomtatott kottában 1-1 szonettel vezette be Vivaldi. De nem elégedett meg csupán ennyivel, a szonettek szövegét beírta a partitúra hangjai fölé is, elárulva a muzsika egyes elemeinek konkrét, programzenei jelentését.

A műben A tavasz, A nyár, Az ősz és A tél egy-egy önálló versenymű, és amiben kimelkedő szerepet kap a hegedű, mint szólóhangszer. A két szélső tételben gyakran alkalmazta a visszatérő szerkezetet, (=ritornell), azaz a szóló és a zenekar váltakozó játékában egy rövid, azonos dallamú rész gyakran visszatér. A középső, lassú tétel mély érzelmeket hordozó, elmélázó muzsika.

Nagyobb kép megtekintéséhez, kérjük kattintson a kis képre:

A kiadvány címe: Vivaldi - Four Seasons, Vivaldi - Négy Évszak (Magyar vonatkozású ajándék)