Music Express Special 2011

Egy csipetnyi Magyarország

A Touch of Hungary

Liszt Ferenc a 19. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze. Művei a világ minden részén elmaradhatatlan elemei a koncertprogramoknak.

A Hungaria Liszt Ferenc kilencedik szimfonikus költeménye. Egy 1840-ben keletkezett zongoradarab volt az előzménye, a végleges zenekari változat 1854-re készült el. A Hungáriát két év múlva, 1856. szeptember 8-án mutatták be Pesten a Nemzeti Színházban, Liszt vezényletével többek között a Les Préludes- Liszt Ferenc legismertebb szimfonikus költeménye mellett. Az ősbemutató hatalmas sikerrel zárult. Zenei anyaga többrétegű, elsősorban magyaros elemeket tartalmaz, már amit Liszt annak idején magyarosnak ismert meg a népies műdalokból, a verbunkosokból és a cigányzenekarok játékából.

Gárdonyi Zoltán, a neves Liszt-kutató szerint „…a Hungaria eszmei tartalmának a tanúsága szerint Liszt magyar stílusa olyan zenei nyelvvé fejlődött, amelyik alkalmassá lett nem csupán a nemzeti különlegességek, hanem egyetemleges emberi eszmék kifejezésére is”.

A kiadvány zenei CD lemezén Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójának alkalmából ezúttal Liszt Ferenc Hungaria  és Les Préludes műveit hallhatjuk a Magyar Állami Hangvesenyzenekar előadásában Ferencsik János közreműködésével, míg a kollekció multimédiás lemezén, History of Hungary, a magyarok krónikájának kiemelkedő eseményeit kísérhetjük végig a honfoglalástól napjainkig négy- magyar, német, angol és francia- nyelven. Érdekes történeti leírásokat, és több mint 150 képet tartalmaz. A történelmi sétán Liszt Ferenc muzsikája (Les Préludes) szegődik mellénk kísérőül, mindez egy  kézzel készült díszdobozban került elhelyezésre.

Nagyobb kép megtekintéséhez, kérjük kattintson a kis képre:

A kiadvány címe: A Touch of Hungary

Üzleti ajándékozás Magyarországon.